Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Κόσμος Σαββατοκύριακο".

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κλήθηκε και καλείται να επιλύσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, είναι το θέμα της σχολικής στέγης. Είστε ικανοποιημένος από την πρόοδο των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα?

Με δεδομένη την ανάγκη χρηματοδότησης και της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στην απόδοσή των κονδυλίων μπορώ να πω ότι πραγματοποιήσαμε αντιστρόφως ανάλογο έργο. Θα σας θυμίσω ότι τα προηγούμενα είκοσι χρόνια η σχολική στέγη, ιδιαίτερα στο νομό Θεσσαλονίκης, δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα της κεντρικής εξουσίας.

Υπάρχουν όμως ακόμα και σήμερα, «φωνές» διαμαρτυρίας από γονείς και μαθητές, που περιμένουν την παράδοση σχολικών μονάδων, κυρίως στην περιφέρεια του νομού. Που εστιάζονται τα προβλήματα παράδοσης και πως θα τα ξεπεράσετε?

Οι δυσκολίες που υπάρχουν στη μη συνεχή και ικανοποιητική χρηματοδότηση της Νομαρχίας και παράλληλα η απρόβλεπτη οικιστική ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού είναι οι βασικοί λόγοι που δημιούργησαν το πρόβλημα. Θα συμφωνήσω μαζί σας στο ότι υπάρχουν φωνές, αρκετές από αυτές δικαιολογημένες, τόσο από γονείς όσο και από μαθητές, οι οποίοι περιμένουν την παράδοση των νέων σχολικών μονάδων. Εάν δεν αντιληφθεί το πρόβλημα η κεντρική εξουσία δυστυχώς δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι φωνές αυτές θα συνεχίσουν να ακούγονται για πολύ καιρό. Εμείς και με ένα δάνειο που πήραμε προσπαθούμε όχι μόνο να καλύψουμε τις τρέχουσες εκκρεμότητες αλλά και να προλάβουμε τις εξελίξεις. Οι Δήμοι Χορτιάτη, Μίκρας, Πεύκων, Θέρμης Πολίχνης, Σταυρούπολης, Εύοσμου, Ευκαρπίας έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Το μεγάλο «αγκάθι» για τη σχολική στέγη στο νομό, παραμένει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης οικοπέδων. Υπάρχει λύση και ποια για το πρόβλημα?

Η αλήθεια είναι ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της διπλοβάρδιας αν και από 37% που ήταν το 2003 μειώθηκε στο 10% το 2009. Το πρόβλημα δημιουργείται, είτε γιατί δεν υπάρχουν οικόπεδα, είτε γιατί αυτά που υπάρχουν και έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι ανέγερσης σχολείων είναι πανάκριβα για απαλλοτρίωση. Η Νομαρχία δεν έχει τους ανάλογους πόρους για την αγορά των οικοπέδων, κάτι που μπορεί να αναλάβει ο ΟΣΚ, και η Νομαρχία να χτίσει τα σχολεία. Και αυτό το λέω γιατί όταν η ετήσια επιχορήγηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, ένα οικόπεδο στο κέντρο της πόλης έχει αξία 9 εκατομμυρίων! Αυτή είναι και η λύση που προτείνουμε ως Νομαρχία.

Τα έργα απαιτούν κονδύλια. Σήμερα, χρήματα υπάρχουν? Γίνονται χρηματοδοτήσεις?

Όχι! Δεν υπάρχουν χρήματα. Από τον Ιούνιο του 2009 μέχρι σήμερα η Νομαρχία δεν έχει πάρει ούτε 1ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα μαζί με τον Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, επισκεφθήκαμε την Υπουργό Παιδείας εκθέτοντας της τα προβλήματα της σχολικής στέγης και τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματός μας. Εκτιμώ πως αντιλήφθηκε το πρόβλημα και υποσχέθηκε πως θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών του νομού μας.

ΤΤο μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδότησης λέγεται ΕΣΠΑ. Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, έχει το πλεονέκτημα της πιστοποίησης και απορρόφησης κονδυλίων. Ποια η πραγματικότητα, με δεδομένο πως η προγραμματική περίοδος, «τυπικά» λήγει το 2013?

Ειλικρινά λυπάμαι διότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα από τους εμπλεκομένους φορείς η ευκαιρία για επίλυση των προβλημάτων που λέγεται ΕΣΠΑ, αλλά 12 προτάσεις που έχουν κατατεθεί απερρίφθησαν γιατί με το νέο κτιριολογικό, οι μελέτες που καταθέσαμε οι οποίες ήταν σύμφωνες με τα Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ δεν γίνονται πλέον αποδεκτές από το ΕΣΠΑ. Επειδή κανείς δε γνώριζε αυτή την αλλαγή, ζητήσαμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μην απορρίπτονται οι μελέτες, αλλά να γίνονται παρατηρήσεις και συμπληρώσεις επάνω στη μελέτη, έτσι ώστε να μην χάνουμε τις προθεσμίες με την υποβολή νέων προτάσεων και μελετών, να μην έχουμε παραπάνω κόστος και να μην απεντάσσεται το έργο. Η Περιφέρεια βέβαια δεν αποδέχθηκε αυτή την πρόταση και τώρα ξεκινούμε από την αρχή, χωρίς να γνωρίζουμε αν θα προλάβουμε να καταθέσουμε νέες μελέτες.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς, βρεθήκατε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστείτε στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και να αναμένουμε την απόφασή του. Ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες που θα γίνουν, ώστε να εκλείψει οριστικά το πρόβλημα?

Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών είναι ίσως το σημαντικότερο που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλες τις Νομαρχίες της χώρας. Ειδικά για τη φετινή σχολική χρονιά, λόγω εκλογών, δόθηκε παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Η νέα σύμβαση την οποία προετοιμάσαμε και στείλαμε ίδια με την προηγούμενη που ίσχυε, ζητώντας την έγκρισή τους μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, απορρίφθηκε ως ακριβή. Καταθέσαμε ένσταση ελπίζοντας πως θα κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και θα εγκρίνουν την προγραμματική σύμβαση για την ομαλή έκβαση της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τη νέα προγραμματική σύμβαση για το νέο σχολικό έτος ώστε να είμαστε έτοιμοι. Σημειωτέον πως η Νομαρχία και η ΕΝΑΕ προτείνουν στο υπουργείο τη μεταφορά των μαθητών να την αναλάβουν οι Δήμοι ή το Υπουργείο Παιδείας αφού το μόνο που κάνει η Νομαρχία είναι να πληρώνει, εφόσον λάβει τα χρήματα από το Υπουργείο.

Ο νομός Θεσσαλονίκης, έχει μετατραπεί σήμερα, σε ένα εργοτάξιο αθλητικών υποδομών. Πόσο δύσκολη ήταν η εφαρμογή ενός τέτοιου εγχειρήματος, με δεδομένο πως ο νομός παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικές υποδομές?

Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η εφαρμογή αυτού του εγχειρήματος, αρκεί κανείς να φανταστεί πως όταν αναλάβαμε στη Νομαρχία το 2003 δεν υπήρχε καν κωδικός για αθλητικά έργα. Το πρώτο που κάναμε ήταν να ανοίξουμε κωδικό και να διεκδικήσουμε κονδύλια για να στηρίξουμε τους συλλόγους όλων των αγωνισμάτων μιας και οι υποδομές στο νομό ήταν ανύπαρκτες. Μέχρι σήμερα έχουμε προγραμματίσει 300 παρεμβάσεις σε όλο το νομό. Οι περισσότερες έχουν ολοκληρωθεί, κάποιες είναι σε εξέλιξη και οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι περιφράξεις γηπέδων, χλοοτάπητες, κερκίδες, αποδυτήρια, ηλεκτροφωτισμούς και άλλες. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια Ευρώ.

Πως βλέπετε να εξελίσσετε το πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ? Είναι αναγκαία και υπό ποιες προϋποθέσεις, με πρώτο πρόβλημα την πολύμηνη χρονική καθυστέρηση?

Οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίες, προϋποθέτουν ωστόσο μελέτη και ουσιαστικό διάλογο. Έχουμε δηλώσει τη συμφωνία μας στη διοικητική μεταρρύθμιση. Οι ελλείψεις του σχεδίου πρέπει άμεσα να διευθετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν μπορούμε όμως να συναινέσουμε σε ένα ασαφές σχέδιο που απλά θα οδηγήσει σε νέες δομές, δίχως να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη σχέση κεντρικής διοίκησης- αυτοδιοίκησης- πολίτη. Η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας και το μόνο που πρέπει είναι να στηριχθεί οικονομικά και να μην αφεθεί στην τύχη του. Εκτιμώ ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι της εκλογές τον Νοέμβριο του 2010 είναι λίγος για ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως ο ¨Καλλικράτης¨.

Σας ευχαριστώ!