Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη στη μηνιαία εφημερίδα του Δήμου Μίκρας με θέμα τη σχολική στέγη.

Το κείμενο της συνέντευξης μπορείτε να το δείτε και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μίκρας, σε μορφή pdf. (σελίδα 9).

Στις αρχές του χρόνου αναλάβατε την Αντινομαρχία Διοίκησης, Οικονομικών, Παιδείας, Τεχνικών Υπηρεσιών, έχοντας μία σημαντική εμπειρία ως εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα παιδείας. Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Νομό στον τομέα της σχολικής στέγης και ποιες οι προτεραιότητες που θέτετε;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να ενημερώσω τους αναγνώστες σας για τα θέματα της Παιδείας που αφορούν τόσο στον Δήμο σας όσο και σε ολόκληρο το Νομό μας. Ο Νομάρχης μας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στις αρχές του 2010 με τίμησε αναθέτοντας μου το νευραλγικό τομέα της Παιδείας, για τον οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια τόσο ο προκάτοχος μου Διονύσης Ψωμιάδης, όσο και εγώ από την θέση του εντεταλμένου συμβούλου Νομάρχη για την σχολική στέγη, έχουμε εργαστεί σκληρά για να φέρουμε ικανοποιητικά, θέλω να πιστεύω, αποτελέσματα στο θέμα της σχολικής στέγης. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ενδεικτικά μερικά στοιχεία:

· Η διπλοβάρδια από 37% που ήταν το 2003 μειώθηκε στο 10% το 2009, με εξαίρεση το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει έλλειψη οικοπέδων.

· Επίσης κατασκευάστηκαν 116 σχολεία, έγιναν προσθήκες σε 59 και παραδόθηκαν περισσότερες από 2.000 νέες αίθουσες.

· Βρίσκονται υπό κατασκευή 18 νέα σχολικά συγκροτήματα, ενώ η συνολική χρηματοδότηση των έργων ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ.

Εάν αναλογιστεί κανείς την σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και παρά τις συνεχείς και έντονες πιέσεις προς την κεντρική εξουσία, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορούμε να μιλάμε για κατόρθωμα! Βέβαια δεν είμαστε ικανοποιημένοι στον βαθμό που πρέπει και θα θέλαμε. Υπάρχουν στο νομό μας σε εξέλιξη σημαντικά έργα για τη σχολική στέγη και έχουμε έτοιμες παράλληλα πολλές μελέτες οι οποίες περιμένουν χρηματοδότηση. Εκτιμώ πως η νέα κυβέρνηση θα αντιληφθεί την αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος για τη σχολική στέγη και θα το αντιμετωπίσει με την πρέπουσα σοβαρότητα, αποδίδοντάς μας τα απαραίτητα κονδύλια.

Ο Δήμος Μίκρας γνωρίζει ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη που συνοδεύεται από αύξηση του μαθητικού πληθυσμού και σε συνεργασία με τη Ν.Α.Θ. έχει προχωρήσει στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων για την κάλυψη των σχετικών αναγκών. Πως προβλέπεται να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα προβλήματα που αφορούν στη στέγαση των μαθητών σε Δήμους που γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, όπως ο Δήμος Μίκρας;

Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως τα αναφέρετε. Δεν είναι μόνο ο Δήμος Μίκρας που γνωρίζει ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση. Οι περισσότεροι Δήμοι σε απόσταση 20 – 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Πολλά νέα ζευγάρια μετακινούνται εκτός πόλης προσδοκώντας καλύτερη ποιότητα ζωής και δυστυχώς πολλές από τις βασικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Μία από αυτές, είναι και η έλλειψη σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων. Έτσι είναι συχνό φαινόμενο οι μετακινήσεις μαθητών από μια περιοχή σε μια άλλη -με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται- να επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εμείς στη Νομαρχία μετά από την διαρκή και σε άριστο βαθμό επικοινωνία με το Δήμο Μίκρας αντιληφθήκαμε εγκαίρως το επερχόμενο πρόβλημα και εκπονήσαμε μελέτες με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του προγράμματος σχολικής στέγης να έχει υλοποιηθεί. Όπως ανέφερα και στην αρχή της συνέντευξης το βασικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Ως Νομαρχία με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουμε θα κάνουμε ότι χρειαστεί.

Τη φετινή χρονιά, ένα επιπλέον ζήτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυτό της νέας γρίπης. Ποια είναι η συνεργασία σας με την Αντινομαρχία Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής, αλλά και τους φορείς του υπουργείου Υγείας (σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόληψης) και πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες του Νομού;

Το θέμα της Νέας Γρίπης είναι πολύ σοβαρό και τουλάχιστον όσον αφορά στη Νομαρχία το αντιμετωπίσαμε εγκαίρως και με την ανάλογη σοβαρότητα. Έχουν ακουστεί από κάποιους διάφορες απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα και όχι μόνο για τη δική μας Νομαρχία. Είπαν κάποιοι ότι το κλείσιμο τον σχολείων, για ελάχιστα κρούσματα, ήταν υπερβολικό και ότι πιθανόν έγινε για άλλους λόγους και με διαφορετικό σκοπό. Δε θέλω να σχολιάσω αυτή τη στιγμή τις συγκεκριμένες αναφορές και τέτοιου τύπου συμπεριφορές οι οποίες στερούνται σοβαρότητας. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα όπου ο καθένας μπορεί να σκέφτεται και να λέει ότι του ¨κατέβει¨. Τόσο η Αντινομαρχία Παιδείας όσο και η Αντινομαρχία Υγείας ακολουθούν τις οδηγίες των Υπουργείων και του ΚΕΕΛΠΝΟ και αποφασίζουν με γνώμονα το καλό των μαθητών αλλά και του συνόλου της κοινωνίας. Η Νέα Γρίπη αφορά όλους μας και τον καθένα χωριστά. Ας είμαστε σοβαροί!

Στο σχεδιασμό της Νομαρχίας - όπως έγινε πρόσφατα γνωστό - περιλαμβάνεται η λήψη δανείου για την ανέγερση σχολείων, αλλά και έργων οδοποιίας. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες που προβλέπεται να καλυφθούν με τη λήψη του δανείου;

Η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε την επιπλέον παροχή ενός δισεκατομμυρίου για την Παιδεία. Νομίζω ότι ένα ποσοστό 10% πρέπει να δοθεί για ¨να μπει μια τάξη¨ στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης. Στις αρχές του έτους επισκεφθήκαμε μαζί με τον Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη την Υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Τύχαμε θερμής υποδοχής. Συζητήσαμε με την κα Υπουργό πολλά θέματα που αφορούν στο Νομό μας και κατανόησε το ζήτημα της έλλειψης χρημάτων για την αποπληρωμή των τρεχουσών αναγκών της σχολικής στέγης. Υποσχέθηκε ότι θα μας δοθούν και επιπλέον χρήματα από τα προβλεπόμενα του προϋπολογισμού και ευελπιστούμε στην υλοποίηση της δέσμευσής της. Εμείς όμως στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είμαστε υποχρεωμένοι να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν είναι πολύ αργά. Κοιτάμε μπροστά και για το λόγο αυτό παίρνουμε δάνειο ώστε να ξεκινήσουμε εγκαίρως τα αναγκαία έργα σχολικής στέγης στο Νομό μας.

Συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους, όμως πάντα με υψηλούς στόχους!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Για τη σχολική στέγη στον Εύοσμο.



Την προηγούμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου, βρεθήκαμε στον Εύοσμο, όπου μαζί με τον αντιδήμαρχο παιδείας Γιάννη Καμαρινό, μιλήσαμε για το εκρηκτικό πρόβλημα της σχολικής στέγης του δήμου, όπως και για τα πεπραγμένα της Νομαρχίας μέχρι τώρα. Ακολούθησε συζήτηση με τους πολίτες, όπου δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως η Νομαρχία Θεσσαλονίκης θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την γρήγορη εκτέλεση και αποπεράτωση των σχολείων κάθε Δήμου, είναι να υπάρξει και η ανάλογη χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τέτοιες ημερίδες είναι πολύ χρήσιμες για όλους μας, μια και ανταλλάσσονται απόψεις και δίνονται απαντήσεις σε απορίες που χρονίζουν.